Schooljaar van Januari tot Januari

DATUM
04 april 2020

LOCATIE
Heel Nederland

CATEGORIE
Onderwijs

Profiel foto

Daphne Noordervliet

Het schooljaar van Januari tot Januari laten lopen

De schooldagen straks tot 17.00 uur laten duren om de achterstand in te halen. Ik zag deze voorbij komen op twitter. Het lijkt mij geen goed idee. Niet voor onderwijzers en niet voor leerlingen. De onderwijzers hadden al een behoorlijke werkdruk voor de corona crisis en pubers hebben ook tijd nodig om te sporten, dingen te ondernemen met leeftijdsgenoten en tijd voor hobbies of gewoon om te hangen en te groeien.

Onderwijs is heel belangrijk. Maar de grote angst en paniek die nu ontstaan is lijkt mij niet terrecht. Jongeren staan niet stil en leren niet alleen op school. Tijdens deze crisis leren jongeren heel veel. Ze leren dat wat eerst vanzelfsprekend was nu niet meer vanzelfsprekend is. Even op de fiets naar vrienden, alles kunnen kopen in de supermarkt, de tekorten op de IC. De ene jongere zal opeens beseffen dat naar school gaan eigenlijk lang zo stom niet was en hoe belangrijk die plek ook is om vrienden te zien. Een andere jongere komt erachter dat thuis leren juist helpt met concentreren. Deze tijd is geen verloren tijd.

We moeten accepteren dat we een half jaar achter lopen en dat dat eigenlijk helemaal geen ramp is. laten we als de situatie rondom het covis virus het toelaat, na de zomervakantie verder gaan waar we gebleven waren. Dan hebben we tot de kerstvakantie om alles in te halen, examens af te nemen en dit ook goed te organiseren. Na de twee weken kerstvakantie beginnen de nieuwe leerjaren. Met halverwege het leerjaar een heerlijke lange zomervakantie om bij te komen en het tweede gedeelte van het leerjaar met veel energie te beginnen.

Voordeel: iedereen heeft kans om over te gaan en zijn of haar diploma te halen. Iedereen loopt maar een half jaar achter. We hebben dan genoeg tijd om alles te organiseren. leerlingen en ouders kunnen nu iets ontspannen en de dagtaken iets versimpelen tot de scholen weer open te gaan. We stoppen met de race om alles kost wat kost zo te houden als het hoort en leren flexibel te worden. Het gaat om onderwijs en groei.

Daarbij de kanttekening dat leerlingen en studenten de lening tijdens de corona periode kwijt gescholden krijgen.

Heeft u aanvullende opmerkingen plaats ze dan hieronder. Heeft U juist een heel ander idee over hoe dit vorm gegeven moet worden, plaats dat voorstel dan in een eigen 1st. Samen kunnen we hier met goede voorstellen komen. Bent U het eens met mijn voorstel like mijn 1st dan met een planet

Reacties

Jan Koster
03 mei 2020

Het is een interessante gedachte. Het roept de vraag op waar het ritme van de schooljaren vandaan komt. Ik denk dat het komt doordat wij van oudsher een agrarische samenleving waren en dat kinderen hard nodig waren bij de oogst. Ik ben er niet zeker van maar het lijkt plausibel. Dan gelijk de vervolgvraag: is dat nu nog steeds nodig? Dat denk ik niet omdat veel van het werk machinaal gebeurt. Tegelijk is er een probleem. Twee weken om een nieuw schooljaar te organiseren lijkt te kort. Denk aan de roosters die moeten worden gemaakt en alle logistiek die daarbij hoort. Een praktische oplossing zou kunnen zijn om de zomervakantie in te korten en de wintervakantie te verlengen, bijvoorbeeld beide vier weken. De regionale vakantiespreiding in de zomer zou intact kunnen blijven. In de winter hoeft dat niet per se.

Daphne Noordervliet
03 mei 2020

Hi Jan, Dat is een punt waar ik niet aan gedacht heb. Om in twee weken een heel jaar rooster te maken. Dat kan inderdaad niet. Maar je kan natuurlijk de wintervakantie verlengen. Er zijn al veel mensen die de zomervakantie te lang vinden. Va mijn pubers weet ik dat ze dat wel zien zitten. Kerst vieren en alle voorbereidingen zijn leuk, maar de hele vakantie staat vaak in het teken van die feestdagen. Als je dan wat langer vakantie zou hebben is er ook tijd voor relaxen.

Jan Koster
03 mei 2020

Ik vond vroeger de zomervakantie ook te lang en de kerstvakantie te kort. Een ander voordeel kan zijn dat examens en toetsen na de herfstvakantie kunnen plaatsvinden: minder afleiding in de voorbereiding, minder last van soms bloedhete examenklassen. En kinderen hoeven minder lang in het donker op pad als de wintervakantie langer duurt.

Daphne Noordervliet
03 mei 2020

Eens, we moeten dit voorstel maar eens gaan delen op verschillende media en eens kijken of er meer mensen voor zijn.