Voorkom teleurstelling

DATUM
02 mei 2020

LOCATIE
Bunnik

CATEGORIE
Maatschappij

Profiel foto

Steef Filosofeert

Als je iets wilt, initiatieven neemt, heb je vertrouwen in het succes, anders doe je het niet. Maar het kan anders lopen.

Bij een initiatief heb je een doel en bepaalde beelden over het verloop en resultaat. Bij de uitvoering doe je je best om alle problemen voor te zijn. Daarvoor beschik je waarschijnlijk over een draaiboek met stappenplan om je initiatief uit te voeren en mensen om je heen om ervaringen uit te wisselen. Dat zijn allemaal rationele activiteiten.

Maar er is ook twijfel: 'doe ik het goed, zitten ze op mij te wachten, wat moet ik zeggen als het mislukt'. Je hebt een verwachting en daarin wil je niet teleurgesteld worden. Maar een verwachting geeft al aan dat het anders kan lopen. Naast die verwachting heb je jezelf wellicht ook de eis gesteld dat het niet mag mislukken (of de overtuiging dat het lukt). Teleurstelling is gebaseerd op het conflict tussen deze twee gedachten: dat het niet mag mislukken (norm) en de verwachting dat het lukt.

Nu moet je in de praktijk niets aan die verwachting doen, dus niet zoals je zoveel hoort: 'je moet je verwachtingen bijstellen om teleurstelling te voorkomen'. Verwachtingen geven energie en plezier en vergroten de kans op succes. Maar om teleurstelling te voorkomen zul je je norm over (of overtuiging op) het succes moeten bijstellen. Het kan mislukken, het mag mislukken, je kunt er veel van leren. Je hebt immers maar beperkt grip op het succes, anders dan goede voorbereiding en uitvoering. 

Geniet van je initiatief, de voorbereiding, de gesprekken met anderen, de planning, uitvoering en resultaat en laat je niet leiden door een zelfopgelegde norm.

 

Succes.

Reacties