Sociale dienstplicht

LOCATIE
Landelijk

CATEGORIE
Maatschappij

Profiel foto

Floris van Bodegom

Niet iedereen is altruïstisch ingesteld, maar het is wel noodzaak dat we leren inzien dat als je je belangeloos inzet het weldegelijk van belang is...

Het is een idee dat verder moet worden uitgewerkt. Uiteraard. Maar het uiteindelijke doel is een samenleving dat begripsvoller met elkaar omgaat. 
Het moet een sociale dienstplicht worden. Vanaf je 18de zal je een jaar lang deze plicht moeten vervullen. Iedereen moet hieraan meedoen en je komaf telt niet mee. Iedereen is gelijk. 
Je bent overal inzetbaar en leert omgaan met je "mede-dienstplichtigen" en alle lagen van de bevolking die deze sociale inzet hard kan gebruiken. 

Reacties

Daphne Noordervliet
13 mei 2020

Super idee. Lijkt mij een heel goed plan. Hopelijk kunnen we het hier uitwerken. Voordelen, een maatschappij staat of valt met mensen die willen samenwerken. Een jaar lang je inzetten voor de maatschappij is van ontelbare waarde. Je kunt er veel leren, wat ook later in je leven waardevol is. Je doet ervaring op in allerlei situaties waar je anders misschien nooit mee in aanraking zou komen. Je inlevingsvermogen groeit erdoor. Je krijgt een bredere kijk op wat er allemaal speelt in je land en wat daarvoor allemaal nodig is. Ik trap af met: -EHBO leren en handelingen leren om anderen op basis niveau te kunnen verzorgen. -Vrijwillige Brandweer meedraaien -lLeren koken voor grote groepen. meedraaien in een gaarkeuken of verpleegtehuis -Meedraaien landmacht om bijvoorbeeld te leren wat te doen bij een watersnoodramp of andere crisis Ik hoop dat anderen met meer voorstellen komen en dat we dit groot maken. Kom maar op met die planets -

Isabelle Beloit
13 mei 2020

Ook mooi als je de jongeren dan leert om te budgeteren. Dus ook in dat jaar maatschappelijke vakken geven zodat ze nog meer handvaten hebben om een stabiel leven op te bouwen. Niet ieder kind krijgt dat mee in de opvoeding.

Floris van Bodegom
14 mei 2020

Ik denk dat school een belangrijke rol hierin kan spelen. De zogenaamde huishoudboekjes van vroeger waren zeer functioneel. Bewuster worden van je uitgaves. Zowel kwantiteit (budgettair) als kwaliteit (denk aan biologisch).

Ton Noordervliet
14 mei 2020

Goed plan, heb zelf 14 maanden gediend bij de mariniers en daar geleerd dat opgeven geen optie is en dat een mens veel meer aankan dan hij of zij in eerste instantie denkt. Dat we nu een ander soort dienstplicht moeten mag duidelijk zijn. Onze overheid mist de doortastendheid om dit uit te werken en in te voeren, dus de vraag is wie gaat het dan doen? Wij dus, door hier nog meer ideeen te plaatsen en dit uiteindelijk bij de beleidsmakers neer te leggen. Zo was ik laatst bij fort bij de Vechten(onderdeel van onze waterlinie) en het onderhoud daar liet wat te wensen over. Allerlei werkzaamheden zijn zo te bedenken waar jongeren een sociale dienstplicht kunnen doen bij non-profit organisaties, van achter de kassa, tot schilderswerk etc. Zo kan er ook maatwerk geleverd worden tijdens de maatschappelijke dienstplicht. Misschien is dat een eerste stap om dit soort organisaties een register op te laten bouwen waar zij behoefte aan hebben?!

Floris van Bodegom
14 mei 2020

Ik heb de dienstplicht net ontlopen. Heb een keuring gehad en daarna hoefde het niet meer. Maar ik heb een jaar doelloos rondgelopen. En met mij minimaal 30% van m’n generatie. Dan is een (sociale-) dienstplicht een prima oplossing. Beste Ton, Hoe heb jij de tijdsduur ervaren? Was 14 maanden te lang/kort...?

Ton Noordervliet
15 mei 2020

Floris, de opleiding was 4 maanden en nog een maand of twee voor extra trainingen en opleidingen, fantastische tijd! Daarna echter geplaatst bij de bewaking van vliegveld Valkenburg en toen werd het allemaal snel minder en ik weer 10kilo meer! Daar ligt dus ook de uitdaging voor de sociale dienstplicht. Het moet zinvol zijn en blijven en ze moeten het idee hebben dat ze ofwel iets leren of iets bijdragen en bij voorkeur beide. Misschien is 8-10 maanden een goede tijdspanne en moet het per definitie voor iedereen dezelfde tijd zijn. Kan ook hier misschien maatwerk geleverd worden!

Richard van Dalen
14 mei 2020

Goed idee, waar ieder weldenkend mens alleen maar achter kan staan. Het lijkt mij voor iedere generatie ook goed om te zien wat je voor een ander kunt betekenen, zeker als je nog bezig bent om jouw persoonlijkheid te vormen. De reden dat het nog niet gelukt is om de sociale diensttijd in een plicht te gieten is omdat er nogal wat obstakels in de uitvoering zitten. Is er voldoende werk voor iedereen van een bepaalde generatie? Wat doe je met diegenen die totaal niet gemotiveerd zijn? Als iemand die ongemotiveerd is toch op een werkplek moet verschijnen en daar een zekere prestatie moet verrichten kan dat extra schade opleveren in de vorm van vernielingen of bij vervulling met direct menselijk contact fysieke of mentale schade bij de cliënt? Vragen die een sociale dienstplicht niet in de weg hoeven staan, maar die wel meegenomen moeten worden alvorens tot uitvoering over te gaan.

Daphne Noordervliet
14 mei 2020

Hi Richard, zeker, hele goede argumenten. Zelf denk ik dat een humanitair leger ook geen slecht idee is. Dan is er voldoende te leren. Deze militairen kunnen ingezet worden bij rampen en en missies in Nederland en ook buitenland. Zoals bij een orkaan, het bouwen van noodvoorzieningen. Genoeg werk. De niet gemotiveerden, hoe ging men daar voorheen mee om met militaire dienst? Ik denk dat het juist die groep goed zou kunnen doen. Iedereen van iedere rang en stand is gelijk. Men zou daar veel van kunnen leren.

Floris van Bodegom
14 mei 2020

We moeten wel af van een maatschappij waarin alles mag en niets moet. De motivatie kan middels een beloning worden aangewakkerd. Maar die beloning moet zinvol zijn. Een geldbedrag is uit den boze. Een korting kan dan weer wel. Maar goed, we moeten niet dramatisch doen over deze dienstplicht. Het is immers geen militaire dienstplicht.

Daphne Noordervliet
15 mei 2020

Eens Floris. We hebben het tegenwoordig vaak over onze rechten en maar weinig over onze plichten. Ik ben er wel voor dat je bijvoorbeeld dingen kan krijgen als rijlessen, EHBO diploma, andere cursussen etc zodat je vaardigheden leert waar je de rest van je leven iets aan hebt.


01 januari 1970

[Verwijderd]

Hi J. Oke Ben je het absoluut niet eens met een bepaalde 1ST en je hebt daar een ander idee over? Schrijf dan gelijk je eigen 1ST. Het is mogelijk dat er over een onderwerp meerdere 1ST-en worden geschreven. Bezoekers bepalen door het toekennen van PLANETS welke 1ST het meeste draagvlak heeft.

Floris van Bodegom
16 mei 2020

Hi Joke! Makkelijk roepen is het niet. Ik heb nog steeds een jaloers gevoel naar vrienden en familie die wel zijn gegaan. Militaire dienstplicht was vroeger een eer. Men ging (niet wetende wat hen te wachten stond) fluitend naar het front. Maar ik heb het hier over iets waar ze significant beter van worden. Op allerlei vlakken. De volwassenen van nu zijn verwende etters. Hebben niks meegemaakt en beginnen bij een beetje lockdown te krijsen. Daar heb je gelijk in en dat moet veranderen. Maar dat het idee van het niet aanspreken van een leeftijdsgroep is echt belachelijk. Denk daar maar eens over na. Deze leeftijdsgroepen, die een sociale dienst zouden hebben gehad, zullen beschikken over een open manier van denken en open manier van handelen dat lastig is te begrijpen voor diegenen die dat dan niet kunnen. Maar ze laten niemand in de steek. Begrijp je waar ik heen wil? Fijne zaterdag!