bloemzaadjes zaaien en laten ontkiemen

LOCATIE
Landelijk

CATEGORIE
Natuur en Milieu

Profiel foto

ron van mullem

Bloem- en planten zaadjes laten ontkiemen zonder veel gedoe

Je kunt op verschillende manieren zaadjes van bloemen en planten laten ontkiemen en vervolgens laten opgroeien tot kleine plantjes om ze daarna in je tuin of bloembak uit te zetten. Bij diverse tuincentra kun je kleine bakjes kopen waarin je de zaadjes kunt zaaien. om de jonge plantjes daarna in grotere potten, bloembakken of tuin te planten,

Een vriend van mij wees mij op een gemakkelijke en leuke manier om bloem- en plantenzaadjes snel te laten ontkiemen. Je hoeft hiervoor niet naar een tuincentrum. Het enige wat je nodig hebt is een zakje stekaarde, koffiefilters en plastic zakjes (formaat groot boterhamzakje of iets dergelijks).

Vul de koffiefilter met de stekgrond en druk wat zaadjes in de grond ( niet teveel en te dicht op elkaar)

Besproei de oppervlakte met een plantenspuit (niet te nat natuurlijk)

Zet de filter vervolgens in het plastic zakje. Sluit het zakje niet helemaal aan de bovenkant af want er moet wel iets lucht bijkunnen.

Je kunt dit zakje met bv een wasknijper  op een lichte plaats ophangen (bv bij het raam).

Het plastic zakje zorgt voor een vochtig klimaat hetgeen gunstig is voor het zaadje. Je zult verrast zijn hoe snel het zaadje zich tot een klein groen plantje ontwikkelt. Het jonge plantje kun je daarna heel gemakkelijk "verpotten". De grond en het plastic zakje kun je opnieuw gebruiken.

Het lijkt mij leuk om wat foto's  te plaatsen en jullie ervaringen te lezen.

Succes

Reacties

Josje Smits
14 mei 2020

Wat een leuk idee!! Ik ga het proberen en zal het resultaat met je delen

Daphne Noordervliet
15 mei 2020

Ga vandaag uitproberen. Zal de foto's delen.

Danny Gooyer
01 juni 2020

Leuk idee jammer van het plastic. Moet je zaden per se snel laten kiemen dan? Zaden kiezen in principe hun eigen kiemtijd. Als je zaden bijvoorbeeld dwingt om te kiemen in een droge periode is dat niet per se gunstig voor de plant. Geduld is wederom een schone zaak.