Interview met Daphne van PlanetFirst

december 12, 2018 2 Door Planetfirst

Sommigen dingen klinken heel leuk, maar ik snap niet alles? Leg eens uit, wat kan het Platform Planet First voor ons betekenen?

Daphne: De bedoeling is dat het Platform Planet First een website wordt waar iedereen een eigen account kan aanmaken. Waar men vrienden op kan uitnodigen en de zogenaamde Firsten en uitdagingen die ze aangaan kunnen plaatsen.

Een soort van Facebook, dat is er dus eigenlijk al?

Daphne: Nee, het framework van de site zal inderdaad lijken op een framework als Facebook. Echter de functie wordt anders. Men kan op Planet First een goed idee plaatsen. Grote ideeën, zoals een oplossing om de files te verminderen, oplossingen om iets in de zorg te veranderen of verbeteren, maar ook kleine ideeën zoals huiswerk op school een andere vorm geven of bijvoorbeeld een goed idee om gymlessen leuker te maken. Daarnaast kunnen mensen zichzelf en anderen uitdagen iets te veranderen. Een week geen auto gebruiken, een maand geen föhn gebruiken of twee dagen zonder mobiele telefoon doorbrengen. Men kan dan toestaan dat anderen je in de gaten houden, als stok achter de deur, of je kan ervoor kiezen op je eigen account te berichten, wat zijn je ervaringen. hoe vergaat de uitdaging. Het mag leuk zijn,

Even terug naar de Firsten, wat gebeurt er als je een First hebt geplaatst?

Daphne: Deze plaats in de vorm van een voorstel op je eigen account. Dus hoe jij iets voor je ziet, hoe dat zal gaan werken en waarom jij daar voor bent. Dan kun je deze plaatsen in een hoofd categorie en subcategorie. Dan kun je kiezen of de First voor iedereen zichtbaar zal zijn of alleen voor je vrienden en eigen netwerk. Dan kunnen anderen die jouw First lezen deze belonen met een planet. Dat telt als een like. Anderen kunnen ook comments achter laten bij jouw First. Maar een spelregel is dat men alleen aanvullende comments mag geven. Om het plan te versterken.

Soms zul je op zoek zijn naar een aantal medestanders voor je First om iets te kunnen realiseren. Bijvoorbeeld dat je iets nieuws wil invoeren op je werkplek of school. Dan zoek je medestanders en met veel planets kun je aantonen dat jouw plan op veel steun kan rekenen. Dat zou een goede reden kunnen zijn voor leidinggevenden om overstag te gaan. Want als mensen iets niet leuk vinden, kun je daar nog niet zoveel mee, maar als mensen met een goed werkbaar concept komen is dat veel makkelijker uit te voeren.

Maar de Firsten die over grote onderwerpen gaan, hoe wil je die dan realiseren?

Natuurlijk ga ik ervan uit dat PF heel groot wordt. Een First over grote onderwerpen heeft veel planets nodig. Soms is het nodig dat een First financierders vindt om het plan te realiseren. Daarom hoop ik ook dat bedrijven veelvuldig meekijken op PF en willen participeren in projecten en soms zelf willen financieren. Het kan een win-win situatie worden. Andere grote concepten hebben misschien zelfs steun nodig van het kabinet. Maar ons kabinet geeft aan een participatie samenleving na te streven en dan mag de burger ook aan hen vragen te participeren in het uitvoeren van goede ideeën. Zeker als een concept heel veel Planets heeft ontvangen en er veel draagvlak is. Er komt ook een ranking waarop de Firsten te zien zijn in volgorde van de meeste planets.

Andere kleine Firsten hebben misschien maar een kleine groep mensen nodig om een idee te realiseren. Bijvoorbeeld iemand die iets op wil zetten in de buurt. Dan kun je elkaar makkelijk vinden door te zoeken op de naam van je Buurt.

Die spelregel over alleen constructieve comments, kritiek kunnen we toch niet uit de weg gaan? Iets met hoofd in het zand steken.

Dat ben ik gedeeltelijk met je eens. Opbouwende kritiek is constructief. Maar heel vaak sneuvelen goede ideeën omdat men uitgaat van wat niet werkt. De overheid gaat toch niet luisteren, daar is toch geen geld voor etc. Maar als je kijkt hoe het wel zou kunnen werken, een oplossing komt in plaats van een ander iets dat nu veel meer geld kost dan de nieuwe oplossing zal kosten, dan kom je juist verder. Want natuurlijk moet je het hele concept kloppend maken, vandaar de aanvullende en versterkende comments. In het geval dat je een concept echt slecht vindt dan heb je zelf waarschijnlijk een veel betere oplossing en is het verstandiger dat je zelf met een First komt over datzelfde onderwerp. Dan kunnen we zien welk idee meer planets krijgt en wat meer draagvlak heeft. Daarnaast kunnen verschillende uitvoeringen naast elkaar werken.

We kunnen nu echter nog niet echt iets plaatsen op PF. Wat heb je nodig om dit te realiseren?

Het framework maken van de website, zodat iedereen een account kan aanmaken, planets via een ip systeem gaan, zodat niet iedereen zijn eigen first omhoog kan stemmen in de ranking, is best ingewikkeld en kostbaar. Daarnaast moeten alle berichten gecontroleerd worden, rekening gehouden worden met de nieuwe wetgeving over privacy en veel meer. Ik zoek dus een bedrijf of organisatie die met mij dit willen gaan opstarten. Daar is ook geld voor nodig. Daarnaast heb ik ook een t.v. format, The battle of the first, waar de hoogst gewaardeerde Firsten kunnen battelen tegen elkaar. Waar ook de filmpjes van de leukste uitdagingen aan bod komen, ik zie mensen al stiekem in de bosjes liggen met de camera klaar om te kijken of hun collega, die een week zonder auto zou leven toch niet stiekem instapt.

Het heeft dus heel veel mogelijkheden als ik het zo hoor?

Zeker. Iedereen kan het straks gebruiken. Ook scholen kunnen het gebruiken in de lessen. Dat ze hun studenten uitdagen. Heb je vooroordelen over iemand, dan daag ik je uit een dag op stap te gaan met die persoon. Of klaagt een groep dat ze geen hangplek hebben daag ze uit om zelf met een plan te komen hoe ze het geld bij elkaar kunnen krijgen voor een eigen plek. De mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig. Ik denk dat als mensen door gaan hebben hoe het werkt, we ontzettend veel creativiteit gaan zien.

Zijn dit je eigen krullen?

haha, ja. Maar ik gebruik ook vaak de stijltang en daarna een krultang, omdat mijn haar anders heel snel pluist en in de klit zit.

 

Please follow and like us: