Laten we 2019 het jaar maken van realiseren en doen.

januari 10, 2019 2 Door Planetfirst

Straks mogen we weer naar de stembus. We hebben een klein sprankje hoop dat we met onze stem nog iets van invloed hebben op welke kant het in Nederland opgaat. Maar velen zijn pessimistisch omdat we veel partijen hebben en de bewoners van Nederland erg verdeeld zijn. Geen partij zal zoveel stemmen krijgen dat het een ommezwaai kan veroorzaken. Veel partijen zullen moeten samenwerken en zullen daarom veel water bij de wijn moeten doen.

Er is wel een andere manier om invloed uit te oefenen. Om met elkaar met betere ideeën te komen. Deze ideeën met elkaar uit te werken, grote steun te laten krijgen en dan aan te bieden. Voor beleidsmakers is het lastig om een goed concept dat breed gedragen wordt te negeren.  Op dit moment laten wij vooral weten waar we tegen zijn, wat we niet willen. Een beleidsmaker blijft dan zitten met hoe het dan wel moet.

Een voorbeeld is dat een gemeente haar jeugd beloond met een groot budget om leuke activiteiten te ondernemen, omdat de jeugd weliswaar schade heeft veroorzaakt met de feestdagen, maar omdat het onder een bepaald bedrag is gebleven. Daar wordt schande over gesproken wat ook begrijpelijk is. Maar de gemeente krijgt het maar niet opgelost dat de jeugd zicht gedraagt en probeert hier iets. Er zijn natuurlijk veel betere oplossingen. Zoals een klein budget besteden aan georganiseerde activiteiten met Oud en Nieuw. Zodat er iets te doen valt en iedereen die alsnog ellende wilt uithalen, oppakken en verantwoordelijk stellen voor de schade. Of misschien zijn er nog veel betere ideeën. Alleen waar spuien we die concepten?

Op Planet First kunnen we die concepten delen. Men schrijft zijn First, een concept van hoe je iets wil aanpakken en plaatst deze op Planet First. In dit voorbeeld onder de categorie Jeugd en de gemeente of landelijk. Anderen kunnen dit concept liken met Planets. Men kan ook aanvullingen schrijven onder de first. Om het concept werkbaarder te maken of sterker. Als een concept veel planets heeft verdiend dan kan het concept door een groep uitgevoerd worden of het kan aangeboden worden aan beleidsmakers. Op deze manier gaan we echt participeren. We delen dan ook elkaars kennis, creatieve oplossingen en talenten.

Dit kan natuurlijk met allerlei onderwerpen. Of je nu een oplossing hebt voor het openbare vervoer, iets wilt veranderen op school, de universiteit, je werk of in de buurt. Deel je mooie concept en kijk of er anderen zijn die jouw concept willen steunen. Als er genoeg mensen zijn die hetzelfde willen realiseren als jij dan heb je grote kans dat het echt gerealiseerd wordt.

Laten we 2019 het jaar maken van samenwerken en het realiseren van goede concepten in plaats van klagen en boe roepen.

Please follow and like us: