Maatschappelijke stage middelbare scholieren

november 29, 2018 0 Door Planetfirst

De meeste leerlingen vinden hun maatschappelijke stage wel leuk, maar zijn vooral blij als deze weer voorbij is. Het wandelen met bejaarden is best leuk, want ze zijn heel dankbaar, maar ik zou niet vrijwillig in mijn vrije tijd gaan wandelen, ik heb echt niets met wandelen, zei een leerling. Eigenlijk wilde alleen de jongen die in het dierenasiel stage gelopen dit blijven doen in zijn vrije tijd.

De doelstelling van de maatschappelijke stage is leerlingen laten ervaren dat het helpen van een ander leuk kan zijn. Hen kennis laten maken met de participatie maatschappij. Toch houden weinig leerlingen na hun maatschappelijke stage veel enthousiasme over aan hun maatschappelijke stage.

Door de stage anders vorm te gaan geven kunnen we dit misschien wel bereiken. Enthousiasme aanwakkeren door hun talenten in te zetten. Waar zijn leerlingen goed in? De ene leerling is misschien goed in dansen, een ander in taal. Misschien zijn er leerlingen die heel goed in sport zijn of in het bespelen van een instrument. Vraag aan de leerling zijn of haar talent in te zetten in een project om anderen te helpen.

Mariska is goed in hiphop dans. Zij maakt een rooster waarin ze 6 woensdagmiddagen les kan geven aan jongeren. De school kan zichzelf koppelen aan een basisschool in de buurt. Mariska maakt haar eigen flyer en hangt deze op de basisschool waar leerlingen van de basisschool zich kunnen aanmelden. Zij overlegt met de schoolleiding in welk lokaal of welke gymzaal zij deze lessen kan geven.

Dit kan met veel talenten. Leerlingen kunnen kinderen leren voetballen, toneel spelen, Engelse taal leren, knutselen, computer les geven en noem maar op. Leerlingen kunnen ook een voorlees actie beginnen aan peuters in de bibliotheek met een taalachterstand, zij kunnen in ziekenhuizen gaan knutselen met kleine patiënten, of nagels lakken in verzorgings tehuizen.

Met het vragen aan leerlingen wat zijzelf zouden kunnen doen, hun talenten gebruiken en ze zelf een project laten vorm geven, maak je dat de stage zowel voor de leerling veel leuker is als voor de ontvanger van het vrijwilligers werk. Want iemand die met jou komt wandelen omdat het moet, voelt anders dan dat iemand bij komt en je met iets helpt waar ze zelf ook veel plezier in hebben. De mogelijkheden om de talenten van leerlingen in te zetten zijn groot. Als je samen met leerlingen een middag praat over wat zij allemaal kunnen verzinnen om te doen, dan komen de leukste projecten naar boven. Van koffie uitdelen op het station tot boodschappen inpakken voor bejaarden bij de plaatselijke supermarkt.

Please follow and like us: