Wat gaat Planet First doen

Planet First daagt mensen uit een zogeheten FIRST te schrijven. Dit is een concept/idee om iets te verbeteren of een positief gevoel te creëren. Een FIRSTis een eerste prioriteit. Bedenkers van een FIRST kunnen hun idee op het speciale Planet First platform plaatsen. Door een FIRST te plaatsen neem je verantwoordelijkheid om iets te veranderen of te verbeteren.

Een FIRST hoeft niet door één persoon te worden bedacht. Het is net zo goed mogelijk dat een gezin, vriendengroep, groep buren, collega’s of een volledig bedriif met een goed concept of idee komt.

Het positieve van Planet First is dat in principe elk idee/concept op het platform geplaast kan worden. Van een groep leerlingen die iets op hun school of aan de manier van onderwijs willen veranderen, tot een oud bank medewerker die met een nieuwe manier van bankieren komt. Of iemand die een nieuwe aanpak m.b.t. de vluchtelingen problematiek heeft bedacht, tot een innovatieve manier om energie te kunnen besparen. Maar ook kleine concepten als hoe veranderen we onze werkplek, waar plaatsen we de flikobakken in de straat of hoe kunnen wachttijden in de zorg met kleine veranderingen weg gewerkt worden.

Bezoekers van Planet First kunnen de verschillende concepten vervolgens beoordelen en steunen middels het toekennen van PLANETS, de virtuele munteenheid binnen PlanetFirst. De bedenkers kunnen dus PLANETS verdienen met hun deelname. Daarnaast kunnen bezoekers ook laten weten dat ze willen participeren in een bepaald idee/concept.

Reviewers mogen opmerkingen en aanvullingen plaatsen bij de ingezonden FIRST, hierbij geldt echter een regel, deze opmerkingen dienen constructief van aard te zijn. Het moet de FIRST dus verder helpen. Uitgangspunt is namelijk, kijken naar wat WEL werkt. Daar positieve energie aan geven. Ben je het ontzettend oneens met een FIRST, dan is de uitdaging geen energie te geven aan die FIRST, maar je eigen FIRST te schrijven met jouw idee. Welk idee krijgt meer PLANETS ?

Een FIRST wordt geplaatst op een account dat je aanmaakt. Dan plaats je de FIRST in een categorie: bijvoorbeeld, onderwijs, openbare ruimte, milieu, gezondheidszorg, feestdagen, politiek, buurt, werkplek, verkeer, etc,. Dan kies je een sub categorie. Andere gebruikers van het Platform kunnen dan makkelijk zoeken op onderwerpen om Firsten te vinden bij hen in de buurt of over onderwerpen die hen aanspreken.

Iedereen die een account heeft aangemaakt, kan dan reageren op jouw First en jouw First belonen met Planets. Zorg dat zoveel mogelijk mensen jouw First gaan lezen. In een ranking krijgen we een overzicht met Firsten die de meeste Planets hebben verzameld.

Het uitdagingsspel

Wat kunnen we zelf doen?

Verandering begint bij jezelf. Vaak is dat lastiger dan het lijkt. Iets laten omdat dat beter is. Wat heeft het voor zin als ik de enige ben. Dan is het niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Laten we elkaar uitdagen een plas te maken van die druppel.

Straks kunnen we op het platform Planet First, meer doen dan alleen onze goede concepten delen. We kunnen ook een persoonlijk account aanmaken en vrienden uitnodigen. Vrienden kunnen elkaar een uitdaging sturen. Men kan de uitdaging aangaan of afwijzen.

Als je een uitdaging aangaat, dan kun daar over schrijven op jouw account. Men mag elkaar bespioneren. Bijvoorbeeld als de uitdaging is: neem een week de trap in plaats van de lift. Collega’s en vrienden kunnen je mogelijk snappen terwijl je toch stiekem de lift neemt. Het is aan ieder persoon of je wel of niet spionnen toestaat.

Als je een uitdaging gehaald hebt, krijg een planet medaille op je profiel. Twintig medailles kun je inwisselen voor een beker.  Natuurlijk kun je ook jezelf uitdagen.

De uitdagingen kunnen van alles zijn. Of je nu een week je auto wil laten staan, doorbrengt met een persoon waar je vooroordelen tegen hebt, geen vlees eet, of geen haarlak gebruikt. De creativiteit zal ons verbazen en ik ben erg benieuwd naar alle uitdagingen.

Op dit moment heb ik gesprekken met een aantal bedrijven. Mocht U geïnteresseerd zijn te participeren dit platform te realiseren, neemt U dan contact op met daphne@planetfirst.nl

Ik heb ook een format klaar liggen voor een aanvullend t.v. programma.