Zijn er gele hesjes met oplossingen

Zijn er gele hesjes met oplossingen

december 8, 2018 4 Door Planetfirst

Het is altijd mooi om te zien dat mensen zich verenigen. Zeker als zij zich verenigen om dingen ten goede te keren. Demonstraties kunnen zeker zinvol zijn. Om onvrede kenbaar te maken. Er blijft echter een gapend gat achter, wat willen wij dat er in de plaats komt van dat waar wij tegen ageren?

De petitie VOOR het kinderpardon van Tim Hofman haalt makkelijk een kwart miljoen handtekeningen binnen terwijl de petitie TEGEN het Marrakesh Migratie Pact maar 75.000 handtekening binnen heeft gehaald. Ligt dat aan de doelen van de petities? Misschien, maar er is ook een psychologische reden, mensen tekenen liever iets wat als doel heeft ergens VOOR te zijn. Dan is duidelijk wat men wil bereiken en ook hoe.

De gele hesjes demonstratie is daarom ook lastig te duiden. Men is ontevreden om veel verschillende redenen. Iedereen kan een geel hesje aantrekken en met een geheel eigen invulling de straat op gaan. Dan is het voor veel mensen die ook willen dat er zaken veranderen in Nederland, lastig aan te sluiten bij deze demonstratie, want met wie wordt je op een hoop gegooid?

Jan Dijkgraaf geeft wel duiding, hij roept mensen op om VOOR een beter Nederland te zijn. Het land van 15 miljoen Nederlanders…. Toch is het voor veel mensen onduidelijk wat dat dan zou moeten inhouden. Heel flauw duiden sommige mensen die uitleg, alsof hij letterlijk terug wil naar 15 miljoen mensen.  Niemand die hem de vraag stelt, wat wordt er bedoeld, wat willen mensen? Men plaats de gele hesjes demonstratie liever direct in een negatieve hoek. Terwijl het aangeeft dat mensen nu meer dan ooit lijken open te staan voor verandering. Er is dus dat gapend gat wat betreft hoe mensen willen dat Nederland de moeilijke vraagstukken dan wel gaat oplossen.

Ik lees de laatste jaren veel opinie stukken van gewaardeerde mensen die uit leggen waarom iets niet goed zou zijn voor Nederland. Wederom zouden deze veel sterker zijn als mensen zouden gaan schrijven wat wel goed is Nederland. Een stuk dat geschreven is als een plan wat zou kunnen werken. Mensen krijgen dan een beter inzicht van wat de uitwerking kan zijn, wat de positieve kanten zijn van een werkbaar concept. Mensen haken makkelijker aan als ze ergens voor kunnen zijn.

Op het PlatForm PlanetFirst wil ik dit gaan bereiken. Straks kan iedereen een account aanmaken en met een goed concept komen. Anderen kunnen dit steunen met Planets om het draagvlak te laten zien. Daarnaast mogen anderen het concept versterken. Om te voorkomen dat we weer in discussies geraken over wat er slecht is aan het plan en in nare frames komen, waar het niet over de inhoud gaat, mag men een concept niet met comments aanvallen. De uitdaging is dan om zelf met een beter en ander concept te komen over hetzelfde onderwerp. We krijgen dan een beter inzicht in wat mensen inhoudelijk bedoelen. Ook kun je bij een uitgewerkt concept eerder zien wat de gevolgen zullen zijn van een concept als dat in werking zou treden.

Bij deze daag ik jullie uit om met deze oplossingen te komen. Stuur mij deze toe en ik plaats jullie Firsten op deze website. Als het gaat lopen hoop ik snel met hulp een website te bouwen waar men zelf een account kan aanmaken.

Daphne

Please follow and like us: